SNIs gyerekek online oktatása

SNI-s gyerekek online oktatása

Hogyan támogassuk az SNI-s gyerekünk távoktatását? Ebben próbálnak segítséget nyújtani az EDULINGO21 pedagógusai.

Az első és egyik legfontosabb lépés tudatni a tanárokkal ha gyermekünk segítségre szorul. Ha rendelkezik szakvéleménnyel, diagnózissal, akkor tájékoztassa a tanárt annak tartalmáról. Ennek hiányában meséljen személyes tapasztalatairól, mi működik és mi nem a mindennapi életben.

De mit is jelent az, hogy valakinek SNI-s gyermeke van? A 2011.évi CXC. a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján “Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló, aki szakértői bizottság véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem-, vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.”

Mai blogunk a figyelemzavaros tanulók internetes oktatásának támogatásáról szól, gyakorlati tanácsokat nyújt.

Ha figyelemzavaros tanítványunk van, akkor fontos, hogy könnyen átlátható és érthető legyen az óránk. De hogyan is lehet egy internetes óra jól szervezett és átlátható? Az Edulingo21 szívesen megoszt 7 tippet:

1. A gyakorlat azt mutatja, hogy a tanórát 15 perces egységekre bontva növelhetjük a tanulók koncentrációját:

1-15 perc A diák és a tanár átnézik a házi feladatot, átbeszélik a múlt órán tanultakat.
15-30 perc A elsajátítandó anyag megnevezése, címe:
A mai órán a múlt időket fogjuk átismételni.
Új ismeret átadása: Egy hetem Párizsban cikk elolvasása, mindennapos igék kijelölése, alakjuk jelen és múlt időben. Helyes kiejtés gyakorlása.
30-45 perc Új ismeret elmélyítése gyakorlatra épülő feladatokkal.
Feladat: élménybeszámoló, képeslap írása.
45-55 perc Szórakoztató feladatok (quiz, rejtvények, szólánc,  Párizs nevezetességeiről)

 

2. A figyelem fenntartása és ellenőrzése visszacsatolással, ellenőrző kérdésekkel:
Az új tananyag, téma ismertetését meg lehet szakítani és szóban vagy beszélgető ablak (chat) aktiválásával. Pl. ha francia órán Dijon-ról tanulunk a következő formában tehetünk fel kérdéseket:

-Dijon városa melyik fűszerről ismert? Írd le a választ.

-A dijoni mustár magból készítik a világszerte ismert francia ketchupot.

Igaz vagy hamis? Jelezd a helyes és helytelen válasz emoji-jával.

🤣👍👎

3. Hatékony utasítások:
Rövid, lényegre törő utasítások alkalmazása:
Vajon melyik hatékonyabb?
-Péter, olvasd el a következő mondatot.
-Most rajtad a sor, te következel Péter. Mi lenne, ha elolvasnád a következő mondatot. Figyelj oda, hogy jól hangsúlyozz, OK?

Pozitív utasítások alkalmazása:
Fontos, hogy az utasítás útmutatást adjon és ne azt emelje ki, hogy mit nem kéne csinálni:
-Réka, ne húzd alá a választ! (Ebből még nem tudja Réka, hogy mit is kéne tennie)
-Réka, írj egész mondatos választ!

4. Folyamatos visszacsatolás, bátorítás:
Mindenkinek, aki jól dolgozott:
-Helyes!
-Ezt a választ vártam!
-Nagyon jó, folytasd!

5. Koncentráció alábbhagyása esetén a figyelem visszaterelése a tananyagra:
A tanfolyam elkezdését megelőzően a tanuló és a szülei által elmondott jelek figyelése, amelyek a koncentráció alábbhagyását jelzik. Ilyen lehet pl. hogy a gyerek elfordul vagy a rajzolni kezd.
Szakemberek stresszoldó játékok használatát javasolják, mint pl. a Pop-It vagy a habszivacsból készült nyomkodó játékok, amelyek az  összegyűrést  követően visszanyerik formájukat.

6. A gyerekek érdeklődési körére építő motiváció:
Nincs annál jobb, mint amikor a gyerek mondja el a tanárának, hogy mi érdekli. Lehet az ház, divat, autó, nagyobbaknál manga színezők, programozás, a tanár a témához kapcsolódó olvasmányt, feladatot csempészhet be az órába.

7. Együttműködés, társas kapcsolatok:
Sokan úgy érzik, hogy az internet használat hátráltatja a gyermek szociális fejlődését. De mi van abban az esetben, ha egy nagyon zárkózott gyerek pont az online oktatás segítségével talál hasonló érdeklődési körű barátokra. Sőt, a szociális készségek, hatékony kommunikáció fejlesztése is helyet kaphat, mivel kis csoportos órán is lehetőség van véleményt nyilvánítani és másokat meghallgatni, azokkal egyetérteni vagy megindokolni, hogy miért nekünk van igazunk.

Végezetül azzal zárnám ezt a blogot, hogy vannak olyan esetek, amikor az iskolai oktatásban nem teljesedik ki egy gyerek. Félre ismerik vagy nem talál barátokra az osztály közösségben.
Ha ösztönösen érzed, valami nincs rendjén, mert  több segítségre szorulna a gyereked vagy úgy látod, hogy másképp reagál az őt körülvevő világra mint mások, akkor keress fel egy szakembert. Vele együttműködve megfelelő stratégiákat dolgozhattok ki amelyet nemcsak otthon tudtok alkalmazni, hanem ezek beépíthetőek az online oktatásba is.

Vedd fel velem a kapcsolatot.

10% Kedvezmény!

Most 10% kedvezménnyel veheted igénybe az alábbi tanfolyamainkat:

Rendeléskor használd az alábbi kuponkódot:
edulingo21-10