Diszlexiás gyerekek nyelvoktatása

A tudomány mai állása szerint az autizmus spektrum zavar 1/44 embernél van jelen, míg a diszlexia a lakosság 15-20 %-át érinti.

 

Mai blogomban a tanulási zavarok közül  kiemelném a diszlexiát, mivel ez az a tanulási zavar amellyel nagy valószínűséggel minden tanár találkozni fog pályája során.

 

A diszlexia az olvasással, olvasás elsajátításával kapcsolatos részképességzavar. Amennyiben az Edulingo21 tanárát megkérdezik, hogy milyen segítséget tud nyújtani egy diszlexiás tanulónak a tanár minta dokumentumot tud visszaküldeni az érdeklődőnek e-mailben amelyben a szövegköz 1.5-os lesz (így  nem folynak egybe a sorok olvasáskor),  és  Arial vagy Comic Sans betűtípusokat fog tartalmazni. Ezek a betűtípusok letisztultak, nem tartalmaznak díszítő elemeket, cikornyákat, ezért könnyen felismerhetőek és kevésbé összetéveszthetőek más betűkkel. A tanuló vagy szülei pedig vissza jelezhetnek, hogy ez a dokumentum forma megfelelő-e az oktatáshoz.

 

Az egyszerűség kedvéért hasonlítsuk össze a hét különböző betűtípussal írt szót. Ugye milyen más a hatás?! Neked melyiket a legkönnyebb elolvasnod? Vajon egy diszlexiás gyereknek melyiket lenne könnyebb elolvasni?

1.Sakkozni  

  1. Sakkozni

3.Sakkozni

  1. Sakkozni
  2. Sakkozni
  3. Sakkozni
  4. Sakkozni

 

(A megoldás: az ötödik szó, amely Arial betűtípussal íródott.)

 

Fontos még figyelembe venni az ideális betűméretet és tagoltságot is.

Az alap szöveget állítsuk 12-14 betűméretre (ez ne essen 12-es méret alá!), a cím legyen nagyobb méret (16-os). A lényeges információ kiemeléséhez használjuk a vastagabb betűket, ne emeljük ki a lényeget vibráló színekkel jelölve. Sok diszlexiás, aki fiatal korában szerette, ha mesélnek neki, szeretett olvasni kamaszkorban és idősebb korában már nem olvas szívesen. Ez vajon hogyan lehetséges, hiszen úgy tudjuk, hogy a diszlexiások alapvetően nem szeretnek olvasni. Egyes szakemberek szerint a gyermekeknek íródott olvasókönyvek betűmérete a kulcs; ezek kímélik a szemet. Az olvasás iránti szeretet a könyvek terjedelmének növekedésével és a betűméretek csökkenésével alábbhagy.

 

A fekete és fehér szín kontrasztja sok diszlexiás ember szemét ingerli, az ilyen szöveg olvasása megerőltető számukra. Pedig gondoljunk csak bele: ezt használjuk levelezésnél, olvasásnál és számos egyéb területen.  De akkor milyen háttér színnel tudom segíteni a tanítványaimat?- kérdezik gyakran a tanárok. A tapasztalat azt mutatja, hogy a pasztell háttérben (vagy lapon) kék betűvel írt szöveg segíti legjobban az olvasást.

 

Sakkozni

 

Sakkozni

 

Neked melyik beállítás tetszik?

 

Érdekességként megjegyezném, hogy minden hallgatót, nem csak a diszlexiás tanulókat segítjük a kisebb kontrasztot képviselő írással, mivel mindenki szemét megerőlteti a kontraszt. Kollégáink munkáját támogatjuk, ha ismertetjük velük ezeket a tanulást segítő lehetőségeket, képernyő beállításokat, sőtt az ő egészségüket is kíméljük ezzel.

 

Mind a diszlexiás mind a színlátási zavarokkal küzdő embereket segíthetjük a vibráló színek, főleg a piros szín mellőzésével is.

 

A Word és PDF szerkesztő programok elterjedésével a könyvszerű, mindkét oldalra igazító írások kezdenek elterjedni. Sajnos, bár ezek a szerkesztések mutatósak, hátráltathatják a szövegértést, mivel megtörik, elaprózzák a mondanivalót. Miről is beszélek? Nézzünk csak meg 2 példát!

 

  1. Az iskolából hazatérve ledobta a táskáját és az akváriumhoz sietett. Kedvenc halait megetette majd a bekapcsolta a tv-t. Egyedül volt otthon, nagyon unatkozott. Ma valahogy nem volt kedve tanulni.

 

  1. Az iskolából hazatérve ledobta a táskáját és az akváriumhoz sietett. Kedvenc halait megetette majd a bekapcsolta a tv-t. Egyedül volt otthon, nagyon unatkozott. Ma valahogy nem volt kedve tanulni.

 

A második példában a szavak közti hézagok már túl szélesek, megszakítják a gondolat fonalát. A szemnek a balra igazított, maximum 50-60 leütést tartalmazó sor az ideális.

 

Sokan kérdeztétek, hogy hogyan lehet a diszlexiásokra jellemző írástól való félelmet kiküszöbölni. Ez a stressz adódhat abból, hogy az valakinek nehéz egy feladat de abból is hogy saját maga érzi úgy, hogy nem lesz képes megbirkózni a feladattal pedig a feladat a képességeinek megfelelő. Javasoljuk a tanároknak, hogy ne csak a leírt válasz lehetőségét ajánlják fel, hanem pl. feleletválasztós lehetőséget is, mint például sok válasz lehetőség közül a tanulónak helyes megoldást kell bekarikázni vagy aláhúzni.

 

  1. Melyik a legmelegebb évszak?

 

      strand nyár   jövőre tél  uszoda

 

  1. Hogyan érezte magát a család a strandon?

 

Már korán reggel megérkeztünk, hogy minél több időt tölthessünk kedvenc strandunkon. Ezer ágra sütött a nap, de szerencsénkre, mivel időben megérkeztünk volt még hely egy fa alatt, ahová gyorsan leterítettük a pokrócot. Bár minden jól alakult mégsem voltunk teljesen vidámak, Bobi a német juhász nem lehetett velünk. Sajnos nem lett volna okos dolog elhozni, mivel imád fürdeni és beugrott volna a medencébe játszani…

 

Ha az oktatáson résztvevő személy bizonytalan abban, hogy képes lesz-e írásban válaszolni, javasoljuk neki a Helyesírás és Nyelvi Szerkesztés funkciók beállítását.

 

Az ember sohasem tudhat eleget. Az Edulingo21 oktatói csapata minden nyelvtanulást segítő információt szívesen vesz. Amennyiben bármilyen megjegyzése lenne blogunk tartalmával kapcsolatban, levelét az alábbi email címre várjuk: info@edulingo21.com

10% Kedvezmény!

Most 10% kedvezménnyel veheted igénybe az alábbi tanfolyamainkat:

Rendeléskor használd az alábbi kuponkódot:
edulingo21-10