Az online oktatás jövője

 

Míg a Covid előtt az online oktatás két táborra osztotta a szakembereket, akik javasolják diákjaiknak és akik nem az online oktatást, addig ma már az oktatók többsége online is tanít.  Az online oktatás teret nyert és nincs megállás! Azért osztjuk meg tapasztalatainkat, hogy te is felkészült lehess rá. A mai blogom a megszokottól eltérően  inkább egy interjúra fog hasonlítani, oktatók és tanulók mesélnek saját tapasztalataikról. A hozzászólók nevét kérésükre megváltoztattuk.

 

Ilona (pedagógus): 

 

Általános iskolai tanítónő vagyok, egy lányom van, aki bár jó tanuló, a Covid miatt nem tudott a tőlünk és a tanároktól elvárt mértékben fejlődni. 

Mivel francia nyelvből tesz érettségit, megkértük az Edullingo21 francia tanárát, hogy mérje fel nyelvtudását és javasoljon megfelelő internetes tanulócsoportot.

Mivel mind én, mind a párom dolgozunk, nem fér bele az időnkbe, hogy magántanárhoz vigyük. Sok tanár pedig legkésőbb 5 órai kezdéssel vállal korrepetálást, amire nem tudnánk időben megérkezni, vagyis maradt az online oktatás.

 

Az online oktatás mellett szól még, hogy mind árban, mind minőségben nagyobb a választék. Egy autó fenntartása is külön költség amit igazából hozzá kéne adnunk az oktatáshoz, és ezzel a megnövelt költséggel kéne kalkulálnunk. Én is az időmet vesztegetem amíg a kocsimban ülve a ház előtt  vagy a tanárnál várakozok.

Öszintén megvallva talán azért voltak kezdetben fenntartásaim az online oktatással kapcsolatban, mivel én magam sem voltam gyakorlott és megfelelően képzett ezen a téren. Mióta úgymond belejöttem már az online oktatásba nem zavar ha a lányom is online tanul. Sőt, már vannak olyan gyerekek és szülők, akik kifejezetten online órát kérnek. Sok tanár pedig kizárólag csak online tanít.

 

Szandra (tanuló)

 

Van olyan helyzet is, amikor valaki más tantárgyat vagy nyelvet szeretne tanulni, mint amit az iskola felajánl. Lehet ez pl latin, mivel valakit vonz az orvosi pálya vagy valaki más országban szándékozik élni vagy tovább tanulni és fontos ennek a nyelvnek az elsajátítása is. Ilyen esetben is nagy segítség lehet az online tanulás.

 

Betty (pedagógus):

 

Angol és matematika szakos tanár és ének tanár vagyok, az Edulingo21 egyik tanítványának az anyukája. Fiam németből fog érettségit tenni az Egyesült Királyságban. Szerintem, az online oktatás egészen kicsi gyerekeknél nehezen működik, de van egy olyan kor ..talán 14-15 év… amikortól már szeretik és hatékony… a felnőtteknél határozottan előnyös, nagyon bejön. 

 

Nekem sok jót hozott az online oktatás elterjedése; így lettek magyar tanítványaim. Ha nem terjedt volna el az online oktatás ezek az órák nem jöhettek volna létre a távolság miatt. Technikailag kezdetben kevés spontaneitásra adott lehetőséget az internetes oktatás. Felkészültem és csináltam olyan oktatást, ahol 2 tanulócsoportot kapcsoltam össze, így nagyon interaktív lett az óra. 20 perces egységekre osztottam az órákat és szuper jól sikerült! Azóta ügyelek rá, hogy rövidebb egységekre osszam az órat, mivel a diákok elkalandozhatnak, elveszthetik a fonalat.

 

Úgy összegezném tapasztalatomat, hogy a figyelmet a kisgyerekeknél nehéz fenntartani és ők még nem olyan tapasztaltak bizonyos funkciók használatában, mint pl írni a képernyőre vagy hozzászólni a témához, viszont szervezéssel megoldható: előre fel kell tölteni a képeket, quizeket és meg kell mutatni nekik, hogyan kell használni a képernyő funkcióit.

Szabolcs (tanuló):

 

Nagy segítség az online oktatásban, hogy részletesen felmérik a tudásom és folyamatosan követi a tanár, hogy mennyit fejlődtem. A suliban is vannak felmérők, de ezek többnyire az év elejére és végre esnek. Meg akármilyen is a felmérés eredménye, haladni kell tovább a tananyaggal. Az is nagyon tetszik, hogy az órai anyagot felveszi a tanár, így ha valami felett elsiklottam, azt csak lejátszom újra. Online oktatásnál nem igazán fordul elő hogy egy tanuló zavarja a többit, mert könnyen lekapcsolhatja a tanár. 

 

Rita (egyetemi hallgató):

 

Az Edulingo21 Kft-re még a Covid előtt találtam rá. Ekkor határoztam el, hogy Olaszországban fogok továbbtanulni. Mivel felvételiznem kellett, és biztosra akartam menni, szaktanárok segítségét kértem, hogy készítsenek fel. Azóta már Bolognában tanulok számvitelt.

 

Egyetemi hallgatóként ma már lehetőség van ösztöndíjra pályázni és külföldön folytatni tanulmányokat. A munkáltatók szeretik a külföldön szerzett tapasztalatot, mivel a diák bátorságáról, életre valóságáról tanúskodik. Viszont gondolni kell arra is, hogy minden országban más a tanmenet, a tantárgyi követelmény. Ezt a problémát orvosolja az online oktatás. 

 

Természetesen hazatérve nem szabad megfeleldkezni arról, hogy végül is miért tanultunk külföldön:  egyebek mellett hogy magas szinten elsajátítsunk egy idegen nyelvet. De mivel Magyarországon még mindig mindenről kell papír, elónyos felsőfokú nyelvvizsgát vagy szaknyelvvizsgát tenni. Úgyhogy lehet, hogy vissza fogok térni és olasz  turisztikai szaknyelvvizsgát fogok tenni, amiben az Edulingo21 Kft nyelvtanárainak tobb éves gyakorlatuk van…

 

Ildikó (pedagógus):

 

A logisztika pozitívum, legyünk őszinték, sok mindent megold…

így a szegényebb szülők is meg tudják oldani a gyerekük oktatását, dolgozhatnak amíg a gyerek otthon tanul az interneten keresztül.

 

Mivel a részmunkaidős foglalkoztatás nem igazán terjedt el az oktatásban azok a tanárok, akik családi (pl több gyerekes anya) vagy magán (kimerültség, egészségügyi okok) okból nem tudnak elhelyezkedni kipihenten még heti 1-3 órát szívesen tanítanának. Vicc, hogy amíg szaktanárok ülnek otthon addig az iskolák bármely szakos tanárt keresnek. Most én sem tudnék teljes munkaidőben dolgozni, és egy 30 fős osztály óráira felkészülni. Viszont nagyon szívesen vállalok privát tanítványokat, kisebb óraszámban.

 

Mónika (pedagógus):

 

Sajnos nem lehet előre tudni, hogy melyik középiskolába jut be az ember gyermeke. MInden iskolában más nyelvet vagy  nyelv párt tanítanak. Sok helyen pl nincs olasz vagy francia, pedig abból tudnék segíteni a gyerekeimnek. Egyre több helyen van pl kizárólag csak angol vagy csak német. Mivel a kollégáim is nyelvtanárok, így ez nem probléma. Interneten oktathatjuk egymás gyermekét. Ha mondjuk új iskolába kerül egy gyerek ahol pont az eddig tanult nyelv nem lesz elérhető, akkor erre a problémákra is megoldás lesz az online oktatás.

 

 

10% Kedvezmény!

Most 10% kedvezménnyel veheted igénybe az alábbi tanfolyamainkat:

Rendeléskor használd az alábbi kuponkódot:
edulingo21-10